luni, 12 noiembrie 2012

Buna guvernare, aliat de nădejde al Armatei


Garanțiile de securitate, fără precedent în istoria României, generate de  apartenenţa noastră la NATO, urmată în 2007 de obținerea statutului de membru al Uniunii Europene, au determinat adoptarea unor noi repere în ceea ce privește planificarea apărării.
Angajamentele politice și operaționale asumate de România în cadrul NATO nu pot fi îndeplinite in contextul reducerilor succesive ale bugetului apărării la nivelul critic de aproximativ 1,3% din PIB, cu tendințe îngrijorătoare de scădere la 0,7%, atingând astfel pragul dezagregării instituționale. Această situație generează grave incertitudini, nu numai în ceea ce privește capacitatea de a ne onora responsabilitățile în cadrul Alianței Nord Atlantice și UE, dar subminează grav capacitatea de apărare și, implicit, interesele naționale într-un mediu de securitate fluid, marcat de incertitudini, riscuri și amenințări în creștere.
USL consideră că România nu-și poate permite astăzi să facă eroarea strategică de a ignora provocările mediului internațional de securitate, așa cum nu trebuie să ridice dubii în ceea ce privește  credibilitatea sa ca aliat. În acest sens, ne propunem să creștem gradual volumul resurselor alocate pentru finanțarea apărării, cu 0.3 la sută anual, astfel încât să ajungem în câțiva ani la 2 la sută din PIB. În plus, vom acționa prioritar pentru reducerea efectelor devastatoare ale politicii profund antinaționale de  învrăjbire a categoriilor socio-profesionale, pentru reconsolidarea demnității și spiritului de corp al oștirii române în scopul îndeplinirii vocației sale istorice la granița de Est a Alianței Nord Atlantice și UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu